Franse wegen nog steeds dicht ondanks overleg

PARIJS, 2 JULI. De blokkades van Franse vrachtwagenchauffeurs, waardoor het verkeer op belangrijke autowegen onmogelijk is, duurden vandaag voort.

Er lijkt echter een compromis in de maak over de invoering van het puntenrijbewijs waartegen de chauffeurs met hun acties protesteren. Inmiddels begint in Lyon en andere steden die moeilijk bereikbaar zijn schaarste aan benzine en verse groente en fruit te ontstaan.

De regering is bereid met de beroepsorganisaties van de chauffeurs te overleggen over de toepassing van het nieuwe rijbewijs. Maar premier Bérégovoy herhaalde vanochtend dat eerst de barricades moeten worden opgeheven. Minister Paul Quiles (binnenlandse zaken) dreigde gisteren dat de actievoerende chauffeurs hun rijbewijs voor twee maanden zal worden ontnomen.

De regering wil harde confrontaties vermijden, mede om te voorkomen dat de boeren weer actief worden. Dinsdag gingen landbouwers met tractoren de straat op. Vanochtend blokkeerden 200 boeren een treinstation in het zuiden waardoor de TGV Marseille-Parijs uitviel.

De regering zegde afgelopen nacht toe dat snelheidsovertredingen, die in vrachtauto's door een tachograaf worden vastgelegd, soepel zullen worden bekeken. Veel chauffeurs vrezen dat ze de punten op hun rijbewijs in één keer kwijtraken als de politie alle geregistreerde overtredingen in rekening brengt. Minister Quiles wees een hoger aantal punten voor beroepschauffeurs - de belangrijkste eis van de actievoerders - af “omdat iedereen voor de wet gelijk is”.

Belangrijke autowegen zijn nog steeds voor het grootste deel voor het verkeer afgesloten. De politie leidt het verkeer om, zodat files op de geblokkeerde wegen niet meer voorkomen. De ANWB schat het aantal Nederlandse vakantiegangers dat is gestrand op “enkele honderden”.