Foto: Randstad-topman Frits Goldschmeding houdt ...

Foto: Randstad-topman Frits Goldschmeding houdt niet van half werk.

Zijn werknemers kunnen daar over meepraten, maar lijken er niet onder te lijden. Het personeel op het Amsterdamse hoofdkantoor van 's lands grootste uitzendorganisatie kan dagelijks rekenen op een geheel verzorgde gratis lunch. De topman hoeft, zo zegt hij, toch ook niet te betalen als hij bij een van zijn medewerkers thuis een maaltijd krijgt voorgeschoteld. Net als thuis is de tafel al gedekt als de gasten de eetzaal binnenkomen. Saamhorigheid staat voorop in de eetfilosofie van Randstad. Huismeester Goldschmeding, die naar verluidt vaak als eerste het kantoor betreedt en 's avonds als laatste het pand verlaat, houdt van een grote familie-lunch en strijdt tegen het aan het bureau oppeuzelen van kleffe boterhammetjes uit plastic trommeltjes. Eten bij Randstad is als tijdelijk werk: je moet er het beste van maken. De filosofie slaat aan. Iedere dag maken vierhonderd mannen en vrouwen opgewekt de gang naar de kantine. Ze dalen daarvoor af naar de ruime en opvallend lichte eetzaal op de eerste etage die is verdeeld in zes wijken. Evenzovele gastvrouwen zorgen dat het de lunchers aan niets ontbreekt. Zij hanteren het principe van de Randstad-intercedente: de eter zoekt brood, zij vinden het. De gast wil melk, de gastvrouw serveert de zuiveldrank seconden later. Elke voedselvacature wordt razendsnel ingevuld. Eén keer per week, op woensdag, wacht de uitzenders een extraatje. De eenvoudige broodmaaltijd met vlees, kaas en zoetwaren als beleggingsvarianten is dan uitgebreid met een kroket, kippepoot of satéstokje. En zelfs hij of zij die naar het befaamde Hollandse broodje kaas solliciteert, zal door de gastvrouw op de wenken worden bediend.

    • Max Christern