Duitsland stuurt Joegoslaven terug naar Nederland

BEEK, 2 JULI. De visumplicht voor Joegoslaven die naar Nederland reizen heeft gisteren, op de dag van invoering, tot een chaos geleid op Maastricht Airport. Van de vierhonderd passagiers die met drie vluchten uit Sofia en Skopje waren gearriveerd, moesten velen de nacht doorbrengen op de luchthaven.

De Duitse douane stuurde in het begin van de avond vier bussen met Joegoslaven terug, omdat zij geen visum voor Duitsland hadden. Daarop besloten de chauffeurs van de overige bussen die in Beek klaar stonden om passagiers naar Düsseldorf te vervoeren, niet te vertrekken.

Volgens de Duitse overheid heeft het Nederlandse ministerie van justitie ten onrechte transito-visa aan de Joegoslaven verstrekt. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de Duitsers om opheldering gevraagd over het terugsturen van de Joegoslaven, maar beschikt nog niet over een officiële Duitse reactie. “Bij het verlenen van de transito-visa is de normale praktijk gevoerd”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

De visumplicht voor burgers met een Joegoslavisch paspoort is gisteren in Nederland, België en Luxemburg van kracht geworden. Omdat de consulaten in Joegoslavië niet waren voorbereid op het verstrekken van visa, had geen enkele passagier die gisteren in Beek aankwam het vereiste stempel in zijn paspoort.

De visa worden voorlopig verstrekt door de douane op het vliegveld, die voor de toelating dezelfde criteria hanteert als voor toeristen. Personen die beschikken over een retourticket en voldoende middelen van bestaan krijgen tegen betaling van dertig gulden een doorreisvisum dat twee dagen geldig is. In die tijd worden de visumhouders geacht naar een nader land verder te reizen.

Tot nu toe is het overgrote deel van de dertigduizend Joegoslaven die sinds december op Beek zijn geland, direct naar Duitsland en in mindere mate naar België of Frankrijk vertrokken.

Een speciale koerier van het ministerie van buitenlandse zaken kwam gistermorgen 2.500 visumstempels bezorgen bij de douanepost op Maastricht Airport. “Wat wij daarmee moeten doen weten we nog niet precies, normaal geven we alleen in uitzonderlijke gevallen een visum. Dat wordt dus improviseren”, zei de leider van het Ambulante Serviceteam, F. Dieckhaus.