Bush en Miyazawa naderen elkaar

WASHINGTON, 2 JULI. De Japanse premier Kiichi Miyazawa heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren verzekerd de economie van zijn land te stimuleren. Zonodig zullen volgens Miyazawa “substantiële” fiscale maatregelen worden genomen.

Bush en Miyazawa spraken in het Witte Huis bijna een uur met elkaar ter voorbereiding van de top komende week in München van de leiders van de zeven rijkste industrielanden (G-7).

Bush noemde het recente voorstel van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) in Japan om de binnenlandse consumptie te stimuleren “bemoedigend”. De Amerikaanse president betuigde volledige steun aan de Japanse wens de in 1945 door de Sovjet-Unie bezette vier Koerillen-eilanden terug te krijgen alvorens substantiële economische hulp aan Moskou te verschaffen. Miayaza toonde zich “immens erkentelijk” voor deze steun.

De verklaringen van beide leiders waren veel positiever dan tijdens hun ontmoeting in Tokio afgelopen januari, die werd gekenmerkt door bittere disputen over de Amerikaans-Japanse handel. “U bent een goede vriend van ons land en ik denk dat het Amerikaanse volk dit weet,” aldus Bush bij de verwelkoming van Miayaza.

Volgens Bush zijn sinds januari betekenisvolle akkoorden bereikt over de opening van de Japanse markten voor computers (9 miljard dollar) en papier (27 miljard dollar). Er moet nog wel meer gebeuren om de toegang te vergroten tot de Japanse markten voor halfgeleiders en auto-onderdelen, aldus Bush.

Volgens Miayaza had de president zich “vastbesloten” getoond de concurrentiekracht van de Amerikaanse ondernemingen te vergroten om zo het handelstekort ten opzichte van Japan te verminderen. Vorig jaar bedroeg dat handelstekort 43 miljard dollar. In de eerste vier maanden van dit jaar was dit 15 miljard dollar. (AFP, Reuter, AP)