British Rail diep in rode cijfers

De Britse nationale spoorwegmaatschappij, British Rail, heeft in boekjaar 1991/1992 een verlies van 144,7 miljoen pond (471,7 miljoen gulden) geleden.

Een jaar eerder wist BR het verlies nog te beperken tot 10,9 miljoen pond (35,5 miljoen gulden). De spoorwegmaatschappij, die binnenkort geprivatiseerd zal worden, boekte daarmee haar grootste verlies sinds 1985.

De directie schrijft het slechte resultaat toe aan de economische recessie die de vraag naar zowel passagiers- als vrachtvervoer heeft doen dalen. Twee jaar geleden maakte British Rail nog een winst van 270 miljoen pond (880 miljoen gulden). De omzet nam in 1991/1992 met 2,4 procent toe tot 3,15 miljard pond (10,3 miljard gulden).

De slechte cijfers komen twee weken voordat de regering haar plannen voor de aangekondigde privatisering van de nationale spoorwegmaatschappij moet ontvouwen en zullen de verkoop ongetwijfeld bemoeilijken, zo zeggen beursanalisten.