Alaska wil zoetwater exporteren met kunststof zeezak

Naast olie wil Alaska nu ook water gaan exporteren. Het plan is om gigantische nylon zakken met miljoenen liters zoetwater langs de kust richting Californië te slepen.

Verwacht wordt dat de watervoorraden van Los Angeles rond het jaar 2000 uitgeput zijn en Alaska kan daar munt uit slaan. Van alle beschikbare zoetwatervoorraden in de VS bevindt 40 procent zich in Alaska. Recente wetgeving maakt het mogelijk om overschotten te verhandelen.

Vorig jaar liepen ambitieuze plannen om langs de westkust een gigantische, ruim 3000 kilometer lange onderwaterpijplijn naar Californië aan te leggen spaak op de kosten, geschat op zo'n 150 miljard dollar. De aanleg van de pijplijn zou zo'n 15 jaar duren. Het gebruik van nylon zakken is aanmerkelijk eenvoudiger, al vragen sceptici zich af of de zakken niet zullen stukslaan op de rotsen of van de sleepkabel losslaan en op drift raken bij storm.

De Canadese firma Medusa in Calgary heeft enkele ontwerpen gelanceerd. De kleinste is een met PVC gevoerde buidel van zo'n 75 bij 300 meter, waar ruim 300 miljoen liter water in kan. (Science, 26 juni 1992)