Afghaans bewind probeert orde in Kabul te herstellen

KABUL, 2 JULI. In Kabul heeft het nieuwe regeringsleger vanmorgen een begin gemaakt met het opruimen van de talrijke groepjes gewapende mensen in de Afghaanse hoofdstad. Dit leidde tot schietpartijen. Bij de actie zouden zeker 1.500 man van het uit verscheidene voormalige verzetsgroepen samengestelde leger zijn ingezet.

De raad die het bestuur over Afghanistan voorlopig uitoefent onder leiding van de vorige week aangetreden professor Burhanuddin Rabbani was het gisteren eens geworden over een plan om Kabul te bevrijden van de verschillende ongeautoriseerde gewapende groepen. “Geen enkel individu of groep heeft het recht om zich tegen de gezamenlijke strijdkrachten te verzetten”, aldus Mohammed Mohsini, woordvoerder van het overgangsbewind. “De regering voert dit plan uit om vrede en veiligheid in de hoofdstad te garanderen.”

Het leven in de hoofdstad wordt sinds de machtsovername door het verzet eind april onveilig gemaakt door onderlinge gevechten, berovingen, ontvoeringen en moordpartijen. Waarnemers wijzen er echter op dat ook veel manschappen van de gevestigde verzetsgroepen zich aan dergelijke praktijken schuldig maken.

Functionarissen van het Afghaanse ministerie van defensie schatten dat er zeker 25.000 ongeorganiseerde gewapende mannen in Kabul verblijven. Sommigen van de op eigen gezag opererende groepjes beschikken zelfs over tanks en zware artillerie. Bij zijn aantreden eind vorige week kende Rabbani aan het herstel van de orde prioriteit toe. (Reuter)