Vrouw krijgt kunstlong in Utrecht

ROTTERDAM, 1 JULI. Chirurgen van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht hebben zaterdag 20 juni een inwendige kunstlong aangebracht bij een jonge vrouw met een levensbedreigende longaandoening. Het is de eerste keer dat een dergelijke ingreep in Nederland is verricht.

De vrouw was in een ander ziekenhuis met de keizersnede van een kind verlost. Daarbij trad een complicatie op die zonder behandeling dodelijk is, het zogeheten adult respiratory distress syndrome. Het ziekenhuis verwees de vrouw door naar het AZU, omdat daar een speciale beademingstechniek zou kunnen worden toegepast. Die beademing was echter niet toereikend, waarop het behandelingsteam besloot de kunstlong te proberen. Deze is in de Verenigde Staten ontwikkeld en goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Op het ogenblik wordt hij wereldwijd getest.

De kunstlong is een soort spons van holle draadjes die in de grote lichaamsader wordt ingebracht. Hier vindt de zuurstofuitwisseling naar het bloed plaats. De aan- en afvoerslang gingen via de ader naar de rechterdij, en vandaar naar buiten. Zonder de kunstlong zou een nogal agressieve vorm van beademing nodig zijn geweest, met een grote kans op onomkeerbare longbeschadiging en een risico dat de patiënt het niet overleeft. Na vijf dagen is de kunstlong verwijderd en had de longfunctie zich zo ver hersteld dat met gewone beademing kon worden volstaan. Sinds maandag ademt de vrouw weer zelf.