Ommezwaai in Amerikaans beleid betekent overwinning voor Baker; VS willen luchtdekking geven in Bosnië

WASHINGTON, 1 JULI. De Verenigde Staten zijn nu bereid tot luchtdekking bij hulpacties ten behoeve van de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Dat hebben functionarissen in Washington gisteren gezegd.

Amerikaanse gevechtshelikopters en straaljagers kunnen dekking geven aan een humanitaire operatie. “Ik denk dat de Amerikaanse rol beperkt wordt tot steun vanuit de zee en vanuit de lucht, dat we andere strijdkrachten op de grond steunen”, zo gaf minister van defensie Cheney gisteren de ommezwaai in beleid weer.

Amerika zal geen grondtroepen inzetten. De Verenigde Naties moeten speciale machtiging geven voor een militaire operatie. Dat kan met of zonder resolutie van de Veiligheidsraad. Indien nodig zullen “de Verenigde Staten steun verlenen aan een extra resolutie die zou oproepen tot het gebruik van alle noodzakelijke middelen om deze humanitaire inspanning voortgang te laten vinden”, zei minister van buitenlandse zaken Baker gisteren.

Het is een overwinning van Baker op het Pentagon. Voor president Bush is het ook een voorzet tot zijn bezoek aan Europa volgende week. Dan woont hij de vergadering van de Groep van zeven geïndustrialiseerde landen in München en een zitting van de CVSE in Helsinki bij.

Functionarissen van het Pentagon vrezen een militair "wespennest' in het voormalige Joegoslavië. Zij waarschuwen dat beperkte inzet niet mogelijk is en gauw kan escaleren. Serviërs zijn speciaal gebeten op de Amerikanen, die verantwoordelijk worden gesteld voor de VN-sancties. Toch is alleen de Amerikaanse luchtbrugcapaciteit voldoende om de nood in Sarajevo te lenigen. Er zijn al Amerikaanse voorraden in Zagreb en in Split bijeengebracht. Grote, trage Amerikaanse transportvliegtuigen zijn kwetsbaar voor Servische luchtdoelraketten. Vandaar dat Amerikaanse functionarissen zich ook hebben uitgesproken voor konvooien van vrachtauto's, die Sarajevo vanuit Split moeten bevoorraden met Amerikaanse luchtdekking.

Zes Amerikaanse oorlogsschepen met 2.000 mariniers zijn in de Adriatische Zee, voor het geval dat. Het vliegdekschip Saratoga ligt in een Franse haven en kan binnen twee dagen ter plaatse zijn. Amerikaanse functionarissen wachten nog af of de wapenstilstand het houdt en of de VN-troepen in staat zijn om het vliegveld bezet te houden.

Vandaag wordt een poging gedaan de drie ton levensmiddelen die door Franse militaire transportvliegtuigen naar het vliegveld van Sarajevo zijn gebracht naar de stad over te brengen. De vrachtwagens met hulpgoederen stonden nog op het vliegveld, aangezien de tien kilometer naar de stad wegens de gevechten nog niet veilig af te leggen waren.

    • Maarten Huygen