Laatste eer bewezen aan Boudiaf

ALGIERS, 1 JULI. Politici en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hebben vandaag de laatste eer bewezen aan de maandag vermoorde Algerijnse president Mohamed Boudiaf, die vanmorgen werd opgebaard in het presidentiële paleis en later op de dag zou worden begraven. Voor de begrafenis, waarvoor vrachtwagens vol gehelmde gendarmes naar de El-Aliabegraafplaats waren aangevoerd, is onder anderen de Tunesische premier Hamed Karoui naar Algiers gekomen.

De benoeming van een opvolger voor Boudiaf kan nog dagen duren, zo meldt de Algerijnse pers. De vier overblijvende leden van de Hoge Staatsraad, het collectieve presidentschap waarvan Boudiaf de voorzitter was, was gisteren de hele dag bijeen om zich op de situatie te beraden.

Na de bekendmaking dat de dader was gearresteerd, is geen verdere mededeling gedaan over diens achtergrond of motieven. Het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding ontkende via een in Parijs uitgegeven communiqué achter de moord te zitten. Tezelfdertijd toonde het Front geen enkele droefenis over de dood van Boudiaf. “Het recht op zelfverdediging is verleend aan hen die worden aangevallen door het onrecht. Allah is geheel in staat hun de overwinning te geven.” (Reuter, AP)