Koersval Hoogovens zet door op stille beurs

AMSTERDAM, 1 JULI. De aandelenmarkt op de Amsterdamse effectenbeurs bleef vandaag rustig en richtingloos. De koersval van Hoogovens zette verder door. Fokker lag onder druk.

AMSTERDAM, De EOE-index die gisteren onveranderd sloot op 302,57 stond om 13.00 op een verlies van 2 punten.

De aandelenkoersen op het Damrak openden vanmorgen over een breed front lager. Uitschieter onder de hoofdfondsen was, evenals gisteren en eergisteren, staal- en aluminium fabrikant Hoogovens. De koers van Hoogovens daalde 1,60 gulden tot 47,70 gulden. Inmiddels is het aandeel Hoogovens bijna 11 procent minder waard dan vorige week vrijdag.

De koers van Fokker kwam extra onder druk te staan na berichten dat de vliegtuigfabrikant in liquiditeitsproblemen zou zijn. Fokker ontkende deze berichten in alle toonaarden, maar het wantrouwen onder beleggers was inmiddels groot genoeg voor een koersdaling van 6 dubbeltjes tot 31,10 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren een fractie gedaald. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen zakte 1,34 punt tot 3.318,52. De omzet bedroeg 172 miljoen aandelen tegen 162 miljoen op maandag.

De publicatie van “index of leading indicators” voor mei, die zoals verwacht met 0,6 punten is gestegen, maakte niet veel indruk op de markt.

LONDEN De aandelenkoersen op de Britse beurs openden vanmorgen hoger maar zakten in de loopt van de morgen weg. Het FT-100 koersgemiddelde stond aan het begin van de middag op een verlies van ruim 17 punten op 2503,8 punten.

FRANKFURT De koersen op de Duitse beurs openden vanmorgen verdeeld. Het DAX-30-koersgemiddelde stond aan het begin van de middag op een winst van bijna vijf punten op 1757,57 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de koersen vandaag flink gestegen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg met 373,34 punten tot 16.325,07, een winst van 2,34 procent. Koopjesjagers legden daarna een bodem in de markt. De stijging kwam tot stand door de hoop op een verlaging van het disconto door de centrale bank van Japan, mogelijk nog vóór de jaarlijkse vergadering van de G7 volgende week.