Italianen vinden transfer Lentini onaanvaardbaar

ROME, 1 JULI. AC Milan heeft de 23-jarige middenvelder Gianluigi Lentini van Torino overgenomen. Volgens voorzitter Gianmauro Borsano van de Turijnse voetbalclub is met de overgang in totaal bijna honderd miljoen gulden gemoeid, een transfer die in Italië als “immoreel” en “in strijd met de goede smaak” wordt omschreven. Woordvoerders van Milan zeiden vanmorgen desgevraagd dat het bedrag lager ligt. Lentini wordt een van de duurste voetballer ter wereld. Met de verkoop van Gianluca Vialli ging het om ongeveer zestig miljoen gulden.

De woedende Borsano riep gisteravond de pers bijeen om de transfer van Lentini bekend te maken. Hij zei dat Lentini zelf 7,5 miljoen gulden netto zou krijgen voor de overstap naar Milan. Met zijn contract voor vier jaar zou Lentini jaarlijks, zonder premies, twaalf miljoen gulden bruto verdienen. Torino krijgt ongeveer 35 miljoen gulden voor zijn talentvolle speler, die ook deel uitmaakt van de Italiaanse selectie. Volgens Borsano is dit veel te veel geld. Milan heeft een “immoreel, overtrokken en onaanvaardbaar aanbod gedaan” aan Lentini, zei Borsano, in april gekozen tot Kamerlid voor de socialistische partij. Hij zei dat hij de transfer van Lentini zal aanvechten bij de voetbalbond en mogelijk voor de rechter.

Woordvoerders van Berlusconi's holding Fininvest zeiden vanochtend dat Lentini's salaris in de orde van grootte van de andere Milan-spelers zou liggen. De suggestie was dat Lentini ongeveer hetzelfde zou gaan verdienen als Vialli bij Juventus, vier miljoen gulden netto per jaar. In een kort commentaar schrijft de Turijnse krant La Stampa vanmorgen dat de transfer van Lentini “de grenzen van de goede smaak overschrijdt”. Milan heeft zijn macht willen laten zien, aan Torino en aan stadgenoot Juventus, die ook belangstelling had voor Lentini, aldus de krant. Milan wilde Lentini ook zo graag hebben omdat er per wedstrijd per club niet meer dan drie buitenlandse spelers mogen meedoen.

De transfer van Lentini zet nieuwe vraagtekens bij de strategie van voorzitter Berlusconi van Milan en heeft de discussie over de dominante rol van Milan en Juventus, de twee rijkste clubs, doen oplaaien. Sampdoria en Torino zijn nu beide hun gezichtsbepalende speler kwijt geraakt aan het grote geld. Berlusconi heeft gezegd dat hij twee min of meer gelijkwaardige teams wil kunnen vormen en heeft daarmee een "reservebank' gemaakt van spelers die tot de Europese top behoren. Het argument van Berlusconi is dat Milan volgend jaar ongeveer zeventig wedstrijden moet spelen: voor de competitie, de Europa Cup en oefenduels.

Milan heeft pas spits Jean-Pierre Papin gekocht en de middenvelders Savicevic, Eranio en De Napoli. Er zal het komende seizoen een felle concurrentie ontstaan tussen Ruud Gullit, Lentini, Savicevic, Eranio en Donadoni. In een reactie is ook Juventus extra spelers gaan kopen om zijn reservebank te versterken. Behalve Vialli is ook de Engelsman David Platt naar Juventus gegaan.

Milan en Juventus lijken zich daarbij nauwelijks zorgen te maken over de financiën. Juventus weet Fiat achter zich en Milan beschikt met de synergie van Berlusconi (tv, voetbal, warenhuizen) en de massale supportersteun (voor komende competitie mikt het op 80.000 seizoenkaarthouders) ook over ruime financiële middelen.

Voorzitter Borsano van Torino zei dat hij het slachtoffer is geworden van de strijd tussen Juventus en Milan. Rondom Lentini is een fel gevecht gevoerd tussen de twee clubs, vooral nadat hij in de UEFA-Cupwedstrijden (waaronder de finale tegen Ajax) zijn waarde had laten zien. Berlusconi had in het voorjaar een voorlopig contract gesloten met Borsano over een transfer van Lentini. Als dat niet door zou gaan, moest Borsano een boete betalen. Borsano vond het niet nodig om met deze boete het contract formeel te verbreken, omdat Lentini liet weten dat hij liever in Turijn bleef: bij voorkeur bij Torino, als die club hem niet meer kon betalen, dan bij Juventus. Juventus was volgens de Italiaanse pers zelfs bereid om het verschil te betalen tussen wat Milan bood en wat Lentini bij Torino verdiende, om hem nog een jaar voor Torino te laten spelen en te voorkomen dat hij naar de grote concurrent zou gaan.

Borsano zegt dat hij om Lentini te kunnen houden, andere spelers heeft verkocht. Nu komt zijn positie als voorzitter in gevaar. Torino-supporters hebben boos gezegd dat hij een uitverkoop heeft gehouden.

Volgens Borsano is Berlusconi tegen de afspraken in achter Lentini aan blijven jagen. Hij zei dat Lentini hem had verteld dat Berlusconi de speler met zijn helikopter had laten ophalen en naar zijn villa laten brengen, om daar zware druk op hem uit te oefenen. Lentini had nog gezegd dat hij bij Torino zou blijven als die hem hetzelfde bood, maar Borsano zei gisteren dat hij nooit zo veel zou betalen. Hij vond dat Berlusconi bezig is met “waanzinnige prijsopdrijvingen”.

    • Marc Leijendekker