Hoogovens beschuldigd van dumping op staalmarkt VS

ROTTERDAM, 1 JULI. Staalproducenten in de Verenigde Staten beschuldigen onder meer Hoogovens van het dumpen van staal op de Amerikaanse markt. Het Amerikaanse ministerie van handel onderzoekt 84 klachten over 21 landen, waaronder Nederland, die staalexporten illegaal zouden hebben gesubsidieerd.

Bij een persconferentie noemden de Amerikaanse staalproducenten en de vakbond van staalarbeiders Brazilië, Groot-Brittannië, Korea, Mexico, Polen, Italië en Spanje gisteren als grootste boosdoeners. Maar ook tegen Nederland, dat in Hoogovens zijn enige staalproducent heeft, Duitsland, Frankrijk, Japan en Zweden zijn klachten ingediend. Deze landen zouden hun overtredingen verhaal hebben begaan met de export van platgewalsd staal, dat wordt gebruikt voor auto's, schepen en bouwwerken.

Hoogovens dat 10 procent van de omzet verkoopt in de VS is als enige EG-producent alleen beschuldigd van dumping en niet van illegale overheidssteun. Vanmorgen zei Hoogovens dat er voor klachten tegen de Europese staalexport geen aanleiding is. “De Europese producenten - en ook Hoogovens - hebben zich de afgelopen jaren voledig gehouden aan de vrijwillige exportbeperkingen. De opvallend agressieve opstelling van de Amerikaanse producenten is kenmerkend voor het traditionele Amerikaanse staalprotectionisme”.