Grafiek: In 1991 is in Nederland het uitstaand ...

Grafiek: In 1991 is in Nederland het uitstaand consumptief krediet gestegen met zes procent ten opzichte van 1990 tot een recordhoogte van 2.728 gulden per huishouden.

Een consumptief krediet wordt verstrekt aan particulieren voor de aanschaf van consumptiegoederen, veelal de zogenoemde ABC-artikelen (auto, boot en caravan). Een op de drie huishoudens heeft zon soort lening van gemiddeld 8.000 gulden.

De hoogte van de rente hangt af van het geleende bedrag, de looptijd, de soort lening en de instelling waarbij geleend wordt. De meest populaire vorm is het doorlopende krediet, een lening waarbij alleen de hoogte wordt vastgesteld en niet de duur van de lening. De maximale rente op een zo'n krediet tot 5.000 gulden bedraagt rond de 21 procent. In totaal brachten de kredietverleners vorig jaar 2,3 miljard gulden aan rente en andere kosten in rekening.

In 1991 werd voor 5,3 miljard aan doorlopende kredieten verstrekt, op een tweede plaats staat de persoonlijke lening met 3 miljard. Op de derde plaats komen de huurkoopleningen met 1,1 miljard gulden. Autodealers bieden vaak dit soort financieringsmogelijkheden aan bij het kopen van een auto die dan als onderpand dient.