Drie extra hasjhonden op Schiphol

SCHIPHOL, 1 JULI. Onder aanmoediging van zijn begeleider K. Kolhek (“Is daar wat jongen? Braaf, goed zo!”) legde de Duitse herder Brando gisteren op Schiphol het examen voor speurhond af.

In een depot voor vergeten bagage en in een vrachtloods had de examencommissie van de Nederlandse Bond voor de Diensthond negen stalen buisjes met een drugsluchtje en een zakje marihuana verstopt. Brando vond alle voorwerpen binnen de vastgestelde tijd maar omdat hij iets teveel in de verdachte bagage beet, kenden de commissieleden hem slechts 39 van de 50 punten toe. Toch nog een dikke voldoende. Brando bleek al tijdens zijn drie maanden durende opleiding een reu met talent: bij een oefenrondje door een vrachtloods onderschepte hij 25 kilo cocane en later ontdekte hij nog eens twee koffers met marihuana.

Dit jaar wordt het aantal speurhonden op Schiphol van vier naar zeven uitgebreid. Ook worden er veertig extra douane-ambtenaren aangenomen, gerecruteerd uit de douaneposten die overbodig zijn geworden door het wegvallen van de binnengrenzen in Europa.

(Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)