Cultuurfilosoof en estheticus Jan Aler overleden

Jean Matthieu Marie Aler, de Amsterdamse oud-hoogleraar in esthetica en cultuurfilosofie, is gisteren overleden.

Jan Aler, geboren op 13 juli 1910, was zowel germanist als filosoof. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de esthetica (de filosofie van de kunstvormen) in Nederland. Van 1955 tot 1963 was hij hoogleraar Duitse letterkunde aan de Universiteit van Leiden. In 1964 werd hij benoemd tot hoogleraar esthetica en cultuurfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, een functie die hij tot 1980 bekleedde. In 1965 richtte hij het Instituut voor Esthetica op en in 1975 nam hij het initiatief tot het tijdschrift voor esthetica en cultuurfilosofie, Lier en Boog. Aler volgde in de jaren dertig colleges bij de Duitse filosoof Martin Heidegger en promoveerde in 1947 op het proefschrift Im Spiegel der Form over Stefan George. Alers werk stond sterk in het teken van de Duitse filosofische traditie; hij heeft veel studenten in contact gebracht met Heidegger en Schopenhauer. Zijn laatste publikatie dateert van 1991 en was aan een van zijn leermeesters gewijd: Martin Heidegger 1889-1976. Een geplande publikatie over Pos, zijn andere leermeester heeft hij niet kunnen voltooien.