Britten willen hoe dan ook Europees gevechtsvliegtuig

LONDEN,1 JULI. De Britse premier Major heeft na het Duitse besluit het Europese gevechtsvliegtuig (EFA) af te bestellen “onmiddellijk” overleg met de overblijvende partners, Italië en Spanje, aangekondigd. Minister van defensie, M. Rifkind, zei in het Lagerhuis dat wat de Duitsers ook doen, Groot-Brittannië het project wil doorzetten min of meer in zijn huidige vorm, om zowel economische als militaire redenen.

De Britse angst is dat de Duitse beslissing de andere partners een excuus zal geven om zich eveneens terug te trekken, nog vóór nieuwe berekeningen over de kostprijs zijn afgerond.

De Duitse beslissing betekent dat in Groot-Brittannië 40.000 banen in de defensiesector op de tocht komen te staan. Het besluit zaait bovendien op een cruciaal moment - de Britten aanvaarden vandaag het voorzitterschap van de EG - verdere twijfel aan de substantie van de Europese samenwerking.

Minister Rifkind, noemde de beslissing moeilijk te begrijpen. Het argument van de Duitse minister van defensie, Volker Rühe, dat een nieuw vliegtuig alleen acceptabel zou zijn indien de prijs ervan flink beneden de 100 miljoen (34miljoen pond) DMark zou komen te liggen, is hier gepareerd door British Aerospace: het bedrijf claimt dat het vliegtuig gemaakt kan worden voor ca. 22miljoen pond.

Onze correspondent in Rome voegt hieraan toe: In Italië wordt het besluit vooral gezien als een politieke beslissing, omdat economische en militaire overwegingen ten voordele van de EFA zouden uitpakken. Bij Alenia, het staatsbedrijf dat voor ongeveer twintig procent deelneemt in het project, wordt met scepsis gekeken naar het Duitse voorstel om nu een lichter gevechtsvliegtuig te maken. Dat brengt nieuwe investeringen voor onderzoek en ontwikkeling met zich mee, en leidt bovendien tot tijdsverlies: de Duitsers zouden hierover tot 1996 willen overleggen. Een eerste inschatting bij Alenia is dat een vervanger voor de EFA duurder zal uitpakken dan het voortzetten van het project.