Boeken op de fiets opgehaald; Schade staking Centraal Boekhuis gering voor handel

AMSTERDAM, 1 JULI. De directie van het Centraal Boekhuis in Culemborg en de bonden hebben gisteren een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de 450 werknemers. Daarmee is een einde gekomen aan de staking die anderhalve week heeft geduurd. De circa 1350 bij het bedrijf aangesloten boekhandels zijn al die tijd van levering verstoken geweest maar sinds vanmorgen rijden de vrachtwagens met bestellingen weer.

Volgens directeur A.G. Doeser van de Nederlandse Boekverkopersbond is de schade voor de boekhandels beperkt gebleven. Ze hadden over het algemeen voldoende ingeslagen om tegen een stootje te kunnen, aldus Doeser. Hij voegde er aan toe dat de staking een mooie aanleiding vormde “om de voorraden eens goed op te schonen”.

In de Haagse boekhandel Paagman heeft S. Kouwenhoven een minder positieve kijk op de zaak. Het voorjaar was sowieso een slechte tijd voor de boekhandel, moppert hij. “Het begon net weer een beetje aan te trekken en toen kregen we dit. Sommige boeken konden we niet leveren en dat kost je toch klanten. De schade loopt voor ons in de duizenden guldens.” Kouwenhoven is één van de boekhandelaren die tijdelijk zijn overgestapt naar de Limburgse boekgrossier Scholtens. “Zij leverden misschien iets trager dan het Centraal Boekhuis maar ze leverden tenminste.”

De boekverkopers in het Amsterdamse Pantheon bedachten een andere oplossing voor de nijpende situatie. D. Pereboom: “We zijn gewoon op de fiets de belangrijkste boeken bij de uitgevers op gaan halen”. Pereboom zegt de laatste dagen regelmatig collega-boekhandelaren te hebben gesproken die wilden weten of het Pantheon misschien nog een voorraadje had van het één of het ander. Vooral kleine boekwinkels, die vaak scherp moeten inkopen en afhankelijk zijn van bijbestellingen, raakten in de problemen. “Meestal ging het om een paar titels. De nieuwe boeken van Büch, Nooteboom, die moet je nu in huis hebben.”

Heel onverwacht werd er twee dagen geleden toch nog een partij boeken bij de Amsterdamse boekhandel afgeleverd. Waarschijnlijk stond die partij al ingepakt klaar voor de staking begon, vermoedt Pereboom. “Ze werden bezorgd door een man die zei dat hij in de confectie zat.”

Naast boekverkopers ondervonden ook de uitgeverijen hinder van de staking. Enkele uitgeverijen hebben een beroep gedaan op de grossier in Limburg en één uitgeverij nam het heft echt in eigen handen. E. Dekker van Prometheus: “We zijn een gedeelte van onze boeken in Culemborg op gaan halen en we hebben een eigen distributie opgezet.” Gaat Prometheus, nu de staking voorbij is, de boeken weer terug brengen naar het Centraal Boekhuis? Dekker: “Dat is niet meer nodig. We hebben geweldig verkocht de afgelopen dagen.”