Behandeling zaak Luitjens uitgesteld

ASSEN, 1 JULI. De rechtbank in Assen heeft gisteren de behandeling uitgesteld van het verzet dat J. Luitjens heeft ingesteld tegen zijn veroordeling tot levenslang in 1948 wegens "hulp aan de vijand'. De 73-jarige Luitjens, die in Canada woont, had gisteren in Assen aanwezig moeten zijn, maar volgens de rechtbank was niet aangetoond dat hij daarvan tijdig officieel op de hoogte was gesteld.

Volgens zijn raadsman, mr. A.M.M. Orie, verscheen Luitjens gisteren niet op de zitting omdat hij niet opgewassen is tegen de spanning. Ook zou hij de kosten van de reis en het verblijf in Nederland niet kunnen betalen. De officier van justitie mr. H.A. Marquart Scholtz zei dat Luitjens waarschijnlijk niet was verschenen uit angst voor arrestatie. Luitjens zal worden aangehouden zodra hij voet op Nederlandse bodem zet, aldus de officier. De officier van justitie toonde de rechtbank gisteren een fax van het Canadese ministerie van justitie, waaruit kan worden opgemaakt dat Luitjens op de hoogte was van de verplichting in Assen te verschijnen, maar beschikte niet over een originele door Luitjens ondertekende "aanzeggng'.

In de oorlog was Luitjens werkzaam als hulplandwachter en betrokken bij de arrestatie van onderduikers. In 1945 gaf hij zich aan. Hij werd gedetineerd, maar wist te ontsnappen uit het kamp Westerbork. Via Paraguay vluchtte hij naar Canada, waar hij in 1971 de Canadese nationaliteit verkreeg. Hij doceerde plantkunde aan de universiteit van Vancouver. Begin jaren tachtig werd zijn verblijfsplaats bekend. Hij kon niet worden uitgeleverd aan Nederland omdat het uitleveringsverdrag met Canada niet het misdrijf "hulp aan de vijand' kent.

Het gerechtshof van Vancouver bepaalde in oktober vorig jaar dat Luitjens ten onrechte het Canadese staatsburgerschap had verkregen, omdat hij zijn oorlogsverleden verzwegen had. Staatssecretaris Kosto (justitie) wil vragen om uitlevering van Luitjens nu er sinds een half jaar een nieuw uitleveringsverdrag met Canada is.

De rechtbank in Assen heeft de zaak aangehouden tot 22 september. Als het verzet van Luitjens te zijner tijd zou worden gehonoreerd, zal de zaak opnieuw in behandeling worden genomen.