Zomer staat borg voor grillige koersfluctuaties

Naast de traditionele zomerstilte worden de aandelenomzetten op de Amsterdamse effectenbeurs dezer dagen extra gedrukt doordat beleggers zich terughoudend opstellen jegens aandelen. De officiële markt kende gisteren een volgens beurshandelaren "armzalige' aandelenomzet van in totaal 386 miljoen gulden. Grillige koersbewegingen van de aandelen zijn het gevolg.

“Sedert 1983 heb ik niet meer een dergelijke zomerstilte meegemaakt. Gisteren was de rustigste dag tot nu toe dit jaar”, zegt een handelaar. Hij verwacht dat de beurs de komende zes tot acht weken een “zeer stille” periode tegemoet gaat. Geringe vraag en aanbod zullen leiden tot vreemde koersbewegingen, ook bij de grotere fondsen, zo voorspelt hij. Zo lieten Hoogovens, Ahold en Akzo de afgelopen dagen alvast een voorproefje zien tot welke forse uitslagen een dunne markt kan leiden. Hoogovens moest de afgelopen dagen bijna vijf gulden prijsgeven tot onder de vijftig gulden. Aanleiding daarvoor was een bericht in het personeelsblad "De Grijper' dat de omstandigheden op de afzetmarkten belabberd blijven. In feite was er niets nieuws onder de zon, maar gecombineerd met een geringe vraag leidde dit tot een forse koersdaling van Hoogovens.

Als belangrijkste redenen voor de lage omzetten noemen commissionairs het uitblijven van herstel van de internationale economieën. “Daarnaast is een verlaging van de Duitse rente verder weg dan ooit; het gerucht circuleert dat een kredietversoepeling dit jaar er niet meer inzit.” De relatief hoge Duitse en Nederlandse rente maakt beleggen in aandelen minder aantrekkelijk. Een depositorekening biedt op het moment voldoende rendement.

De Nederlandse aandelenkoersen zijn het afgelopen halfjaar fors gestegen. Het is daarom logisch dat beleggers nu liever de halfjaarcijfers afwachten die vanaf begin augustus worden gepubliceerd. “Maar die lage omzetten hebben natuurlijk wel hun weerslag op de resultaten van de effectenbranche”, zucht een handelaar.

Beleggers overal ter wereld krijgen de kriebels nu de maand oktober dichterbij komt. Het huidige niveau van het Dow Jones gemiddelde in New York lijkt wankel en historisch gezien is oktober de maand waarin een beurskrach de financiële wereld wakker schudt.

    • Paul Wessels