Sphinx levert sanitair aan het Kremlin

MAASTRICHT, 30 JUNI. Koninklijke Sphinx (sanitair, tegels en technisch keramiek) levert binnenkort toiletpotten, wastafels en tegels aan het Kremlin. De produkten van Sphinx (jaaromzet 400 miljoen) zijn bestemd voor een vijftigtal toiletten in het Russische regeringsgebouw in Moskou.

“Een niet alledaagse order”, zegt directeur J. Kanters van de produktgroep Sanitair, die de opdracht vanochtend bekend maakte zonder een bedrag te willen noemen. De sanitaire onderdelen voor Moskou worden in Maastricht vervaardigd als standaardprodukt en niet speciaal aangepast. “Er is ook geen sprake van installatie van het sanitair, want dat doet Sphinx nooit zelf”, licht Kanters toe.

Sphinx heeft twee jaar onderhandeld over de order en verwacht dat die moeite zal worden beloond met vervolgopdrachten. “Onze opdrachtgevers daar hebben laten weten dat als zij tevreden zijn over deze produkten, wij ook voor andere regeringsgebouwen mogen leveren”, zegt Kanters. Op dit moment hebben de Russische autoriteiten nog geen offertes gevraagd voor nieuwe leveringen.

Enige jaren geleden al is de vestiging van McDonalds, die indertijd met veel bombarie werd geopend in Moskou, door Sphinx voorzien van toiletten. De eerste contacten met Rusland werden gelegd toen een handelsdelegatie twee jaar geleden op bezoek was in Maastricht. “De minister van cultuur is toen op bezoek geweest in onze fabriek en sindsdien zijn wij contact blijven houden”, vertelt Kanters. Hij zegt niet te weten of de opdrachtgever ook andere bedrijven heeft gevraagd om een offerte voor het Kremlin.

Sphinx ziet in de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa een geweldige groeimarkt, maar is voorlopig niet van plan naast de vestigingen in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië ook een kantoor te open in deze regio. Kanters: “De vraag is enorm, zo groot dat de eigen fabrieken die niet aankunnen. Maar het probleem blijft het gebrek aan harde valuta. Wij blijven dus voorzichtig”.