Pirelli wil nog meer mensen kwijt

Het Italiaanse concern Pirelli SpA (banden en kabels) wil in Italië nog eens 1020 banen schrappen.

De plannen hangen samen met de herstructurering die vorig jaar december is aangekondigd, zo liet Pirelli weten. In maart van dit jaar meldde het concern al vijfhonderd banen op te heffen. In totaal zullen tot en met medio 1993 bij Pirelli 2400 banen verdwijnen, waarvan 1500 in Italië. Dat is ongeveer 3,7 procent van het totale personeelsbestand. Eind 1991 telde Pirelli 64584 werknemers. Voor de sanering is 240 miljard lire (350 miljoen gulden) gereserveerd ten laste van de jaarcijfers over 1991.

Pirelli's bandenactiviteiten zijn gebundeld in het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde Pirelli Tyre Holding (PTH), voor 66 procent deel van Pirelli SpA. Het vanuit Milaan bestuurde Pirelli-concern is actief in Europa (68 procent van het personeelsbestand), Zuid-Amerika (22 procent), Noord-Amerika (8 procent) en Australië, Afrika en Azië (2 procent). Vorig jaar leed PTH een recordverlies van 511 miljoen gulden tegen een klein negatief resultaat van 9 miljoen gulden in het jaar ervoor.