Paisley praat met Dublin

LONDEN, 30 JUNI. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van de Ierse Republiek in 1922 heeft vandaag in Londen een ontmoeting plaats tussen een Ierse en een Britse regeringsdelegatie met aan Noordierse zijde onder meer de protestantse dominee Ian Paisley.

Hij is een van de radicaalste leiders van de Unionisten, de protestantse politici in Noord-Ierland die vasthouden aan de unie met Groot-Brittannië in het kader van het Verenigd Koninkrijk.

Doel van de onderhandelingen is het een oplossing te vinden voor de bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland tussen de unionisten en het katholieke Iers Republikeinse Leger (IRA) dat de aansluiting van Noord-Ierland bij de katholieke Ierse Republiek wil bereiken. Dat conflict heeft sinds 1969 drieduizend mensenlevens geëist. De unionisten hadden altijd gesprekken met Ierland geweigerd zolang de Ierse grondwet voorziet in aansluting van Noord-Ierland bij de Republiek. De Ierse regering is in Londen vertegenwoordigd door de minister van buitenlandse zaken, David Andrews, en minister van justitie, Padraig O'Flynn; de Britse delegatie wordt geleid door minister van Noordierse zaken, Sir Patrick Mayhew. (AFP)