Noorwegen hervat walvisvangst

OSLO/GLASGOW, 30 JUNI. Noorwegen zal in 1993 ondanks talrijke internationale protesten de walvisvaart hervatten. Dit heeft de Noorse premier Gro Harlem Brundtland gisteren bekendgemaakt. De Noorse walvisvaarders hebben toestemming gekregen om op een nader te bepalen aantal dwergvinvissen te jagen.

“Op grond van wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van de hoeveelheden heeft de regering besloten de commerciële walvisvaart op dwergvinvissen in 1993 toe te laten”, verklaarde Brundtland.

De Noorse aankondiging viel samen met het begin van de jaarlijkse zitting van de Internationale Commissie voor de Walvisvaart (IWC), dit jaar bijeen in het Schotse Glasgow. Op gezag van de IWC is er al sinds 1985 een moratorium van kracht op alle vormen van walvisvaart voor commerciële doeleinden. Noorwegen stopte overigens pas twee jaar later met zijn walvisvangst, Japan ging zelfs door tot 1988.

Een andere belangrijke walvisvarende natie, IJsland, zegde gisteren haar lidmaatschap op van de 37 leden tellende IWC. Volgens de IJslanders wordt de commissie gedomineerd door een fanatieke minderheid die fel tegen iedere hervatting is van de walvisvaart. IJsland wil nu zelf een organisatie voor de walvisvaart opzetten, de Noordatlantische Commissie voor Zeezoogdieren. Behalve IJsland zullen hiervan naar verwachting ook Noorwegen, Groenland en de Faeröer deel uitmaken.

De milieu-activisten binnen de IWC kregen gisteren nog een derde tegenslag te verwerken. Het invloedrijke Japanse Walvisvaart-verbond wees een Frans plan af om bij Antarctica beneden de veertigste breedtegraad een reservaat in te stellen voor walvissen. “Het Franse voorstel werd opgesteld door een groep fondsenwervers voor het milieu van de oude stempel die al sinds de jaren zestig hebben geprobeerd om van de walvis een heilige melkkoe te maken”, aldus een Japanse woordvoerder.

Veel milieu-activisten, voorop Greenpeace, menen dat de ban op de walvisvaart dient te worden verlengd. Volgens hen is er meer tijd nodig om vast te stellen of de stand van de verschillende walvissoorten al voldoende op peil is na de massale jacht van de laatste tientallen jaren. (Reuter)