Moord op Boudiaf: rouw en instemming

KAIRO/PARIJS, 30 JUNI. Regeringen in de hele wereld hebben geschokt gereageerd op de moord op de Algerijnse president Mohamed Boudiaf, maar in islamitische fundamentalistische kringen werd tevreden vastgesteld dat zulke dingen gebeuren wanneer de wil van de meerderheid van de bevolking wordt genegeerd.

In het buurland Tunesië, waar de regering zich fel verzet tegen de opkomst van een fundamentalistische beweging als in Algerije, schreven de autoriteiten de moord toe aan “terrorisme en extremisme”. Hiermee zinspeelde de regering volgens waarnemers op betrokkenheid bij de aanslag van de islamitische oppositie. In Tunesië werden drie dagen van officiële rouw afgekondigd.

Ook in Egypte zal als teken van verbondenheid met Algerije drie dagen worden gerouwd om Boudiaf. President Hosni Mubarak verklaarde “geschokt” te zijn door het nieuws.

De Marokkaanse koning Hassan, die Boudiaf als een persoonlijke vriend beschouwde, noemde de gedode president een martelaar. De Libische kolonel Moammar Gaddafi zei Boudiafs dood zeer te betreuren.

Intussen verwelkomde de rector van de moskee van Marseille, Hadj Alili, de dood van Boudiaf als “het bewijs dat Gods rechtvaardigheid altijd triomfeert over de menselijke rechtvaardigheid”. Volgens hem was de aanslag “het gevolg van al het kwaad dat het Algerijnse volk sinds januari is aangedaan”. “Zij die het zwaard opnemen, zullen door het zwaard vergaan”, aldus de rector.

In Egypte zei de fundamentalistische Moslim Broederschap Boudiafs dood te betreuren maar ze deelde tevens de opvatting van Alili. “Zie hier, waar men terechtkomt wanneer men de wil van het volk niet respecteert”, stelde Maamoun al-Hodeiby verwijzend naar het besluit van de legerleiding en Boudiaf om de verkiezingszege van de Algerijnse fundamentalisten nietig te verklaren.

Frankrijk, dat het bewind van Boudiaf de afgelopen maanden krachtig had gesteund, zei dat de voormalige Franse kolonie ook in de toekomst op hulp zou kunnen blijven rekenen. “Ik hoop dat Algerije deze beproeving kan doorstaan. Het weet dat het op deze weg kan rekenen op de Franse vriendschap”, verklaarde president Mitterrand. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken veroordeelde de aanslag op Boudiaf als “een zinloze moord”. (Reuter, AFP)