Meer dan 7 miljoen huishoudens in 2010

DEN HAAG, 30 JUNI. Het aantal huishoudens in Nederland groeit in de periode 1990-2010 van 6 naar 7,2 miljoen.

Deze toeneming van 1,2 miljoen in 20 jaar is evenveel als het huidige aantal huishoudens van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen samen. Dit blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend heeft gemaakt. Volgens de CBS-prognose stijgt het aantal niet-getrouwde paren met 50 procent: van 400.000 naar 600.000. Het aantal mensen dat alleen woont, groeit ook sterk: van 1,7 naar 2,6 miljoen. Nu bestaat één op de vier huishoudens uit één persoon, over twintig jaar is dat één op de drie. De toeneming van het aantal huishoudens wordt voor de helft door de bevolkingsgroei veroorzaakt; de rest door vergrijzing, individualisering en emancipatie.