Maradona moet, maar kan niet naar Napoli

ROME, 30 JUNI. Morgen loopt de schorsing van Diego Armando Maradona af, maar het is nog onzeker of dan wel waar hij weer gaat voetballen. De Argentijn staat tot juni 1993 onder contract bij Napoli, maar Maradona heeft gezegd dat hij liever stopt dan nog een jaar de stress van het Italiaanse voetbal te moeten meemaken.

Napoli-voorzitter Ferlaino heeft een telegram gestuurd naar Buenos Aires waarin staat dat Maradona zich op 16 juli in het trainingskamp van Napoli moet melden. Zijn schorsing van vijftien maanden wegens cocaïnegebruik zit erop, hij staat nog onder contract, dus hij heeft maar te komen, aldus Ferlaino.

Ik peins er niet over, heeft Maradona laten weten. In een lang interview met het Italiaanse sportdagblad La Gazzetta dello Sport gisteren zei hij dat hij nog liever zou stoppen met voetballen dan terugkeren naar Napels.

Dat zou moeilijk voor hem worden. Sommige supporters zeggen dat je altijd een speler met de klasse van Maradona kan gebruiken, anderen willen geen "verrader' of zeggen dat de glorie van het verleden moet blijven wat zij is, dat je niet moet proberen een wonder opnieuw te laten gebeuren.

Bovendien lijkt Maradona er weinig voor te voelen om opnieuw te worden geconfronteerd met het jongetje van zes jaar uit Napels dat volgens een gerechtelijke uitspraak van vorige maand zijn zoon is. Maradona moet per maand achtduizend gulden betalen als schadevergoeding voor de vrouw en bijdrage in het levensonderhoud van de jongen.

Napoli zelf is er bij zijn aankopen van uitgegaan dat Maradona niet terugkomt. Het middenveld is versterkt om steun te kunnen geven aan de nieuwe nummer tien van Napoli, Zola. Maradona heeft Ferlaino ervan beschuldigd dat hij probeert zoveel mogelijk geld te slaan uit een contractontbinding.

Zelf kan Maradona Argentinië niet uit. De justitie heeft zijn paspoort in beslag genomen nadat hij in april vorig jaar in Buenos Aires was gearresteerd wegens cocaïnebezit. Zijn advocaten zijn naar Napels gevlogen om te praten over ontbinding van het contract.

De afgelopen maanden heeft de 31-jarige Maradona af en toe gevoetbald: wat zaalvoetbal en benefietwedstrijden. Er doen allerlei geruchten de ronde over waar hij zou willen spelen als zijn contract met Napoli wordt ontbonden. Het meest worden daarbij Boca Juniors genoemd, zijn vroegere club, en zelfs Olympique Marseille, dat een paar jaar geleden via president Bernard Tapie al vergeefs een gigantisch bod op hem deed.

    • Marc Leijendekker