Léotard weg, verdacht van corruptie

PARIJS, 30 JUNI. François Léotard, Frans oppositieleider en rivaal van Jacques Chirac en Valéry Giscard d'Estaing voor de kandidatuur bij de presidentsverkiezingen in 1995, heeft gisteren al zijn politieke functies neergelegd. Hij was in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie en ambtsmisbruik.

Léotard was parlementslid, erevoorzitter van de Republikeinse Partij en burgemeester van de stad Fréjus aan de Riviera. Daar zijn inmiddels zeven personen - vier politici en drie projectontwikkelaars - in staat van beschuldiging gesteld in de affaire omtrent verbouwingswerkzaamheden in de plezierboothaven Port-Fréjus.

Een tegenstander van het project, René Espanol, heeft de affaire aangezwengeld door erop te wijzen dat gemeentelijke politici giften hebben aangenomen van projectontwikkelaars in ruil voor toegeeflijkheid in de gemeentelijke besluitvorming. Léotard wordt met name verweten in 1986 een villa te hebben gekocht voor 1,2 miljoen francs terwijl de vorige eigenaar, projectontwikkelaar Henry Meyer, er 7 miljoen voor had betaald.

Léotard verklaarde gisteren zijn functies neer te leggen om het gerechtelijk onderzoek te vergemakkelijken. Hij heeft een “gerust geweten”, wacht “met grote zielerust” de uitkomst van het onderzoek af en wil zich herkiesbaar stellen zodra hij van alle blaam zal zijn gezuiverd. (AFP, Reuter)