Investeren in Japanse PTT nu mogelijk

TOKIO, 30 JUNI. Buitenlandse beleggers mogen vanaf 1 augustus voor het eerst aandelen kopen in NTT, Japans PTT, dat in 1985 werd geprivatiseerd. NTT is het grootste beursfonds ter wereld, maar heeft gevoelig geleden onder de koersval in Tokio.

Een wet die buitenlanders uitsluit wordt opgeheven. De wet was bedoeld om de Japanse telecommunicatiemarkt af te schermen van buitenlandse concurrentie.

Maar buitenlanders mogen straks niet onbeperkt aandelen kopen. Hun belang mag volgens een wetswijziging maximaal 20 procent van de uitstaande aandelen NTT omvatten.

Ook de aandelen van KDD, een particulier bedrijf voor internationaal telefoonverkeer, zijn per 1 augustus nieter lang taboe voor buitenlandse beleggers.

Volgens regeringsfunctionarissen past de nieuwe politiek in het streven naar liberalisatie van de Japanse telecommunicatiemarkt. Vorige maand hekelde EG-commissaris Frans Andriessen in Japan nog de ontoegankelijkheid van deze markt voor de Europese telecommunicatie-industrie.

NTT maakte gisteren bekend dat het, voor het eerst sinds de privatisering in 1985 begon, winst heeft geboekt op zijn lokale telefoonverkeer (20,3 miljard yen, bijna 300 miljoen gulden). In het vorige boekjaar bedroeg het verlies nog 3,1 miljard yen (bijna 46 miljoen gulden). In totaal bedroeg de omzet van het telefoonverkeer, inclusief het internationale telefoonverkeer, 5,08 biljoen yen, 0,7 procent meer dan in het boekjaar 1990.

De koers van NTT op de beurs van Tokio steeg gisteren 1000 yen tot 581.000 yen (8.300 gulden).