Hoogovens verder terug op stille beurs

AMSTERDAM, 30 JUNI. Op een buitengewoon stille Amsterdamse effectenbeurs moest Hoogovens vanmorgen verder terug. Gisteren daalde de koers van Hoogovens al bijna vier procent.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren marginaal hoger na de winst op Wall Street gisteren. De omzetten waren volgens handelaren “extreem laag”. De EOE-index, die gisteren sloot op 302,57, was omstreeks het middaguur 0,1 punt hoger.

Hoogovens moest verder terug tot onder de vijftig gulden. Koninklijke Olie en Unilever boekte enige winst. De bekendmaking van de uitoefenprijs van warrants Philips (34 gulden) drukte de koers van het elektronicaconcern licht. Hunter Douglas, dat zich gisteren licht herstelde van de koersval vorige week, was onveranderd.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren flink gestegen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 37,46 punten hoger op 3.319,87.

De eerste punten pakte de Dow in reactie op door handelaren gekoesterde verwachtingen dat de Amerikaanse rente opnieuw zal worden verlaagd. Zowel vandaag als morgen komen de autoriteiten van de Amerikaanse centrale banken bijeen.

LONDEN Ondanks hogere koersen in Tokio en Wall Street moest Londen vanmorgen terug. Reden daarvoor was de koersval van chemieconcern ICI, nadat een effectenkantoor de koopaanbeveling voor het chemiefonds had veranderd in "neutraal'. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.515,8, was omstreeks het middaguur ruim 11 punten lager.

FRANKFURT De stemming in Frankfurt werd enigszins gedrukt door de lagere autosector. Vermogensbeheerders verminderen hun posities in deze sector voor het begin van het tweede halfjaar. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.757,12, was omstreeks het middaguur ruim zeven punten lager.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen hoger, mede als gevolg van aankopen van buitenlandse pensioenfondsen. Ook de sterkere yen en de koersstijging op Wall Street zorgden voor een beter sentiment. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 210,46 punten hoger op 15.951,73 punten.