"Hij is zo'n lekker ding en kan nog zingen ook'; Echte Jackson-fans lagen maandagnacht al voor zijn hotel

ROTTERDAM, 30 JUNI. “Het is zo'n heerlijk ding. Hij heeft een lekker kontje en hij kan nog zingen ook.” Sammie (15) staat al drie uur voor het Sophia kinderziekenhuis waar straks haar idool Michael Jackson acte de présence zal geven. Verschillende listen heeft ze verzonnen om binnen te komen. Verscholen achter een reparateur van de airconditioning probeerde ze door de zwaar bewaakte ingang te sluipen, maar ze werd onmiddellijk weer naar buiten gestuurd. Nu wacht ze bij de zij-ingang in de hoop dat de popster daarlangs naar binnen gaat. “Als ik hem zie, ga ik gillen”, zegt ze stralend.

Van haar kleedgeld en het geld dat ze verdient met oppassen heeft Sammie een kaartje gekocht voor het concert van Michael Jackson vanavond in het Rotterdamse Feyenoordstadion. “Als ik meer geld had, ging ik morgenavond ook. En dan had ik een kamer gehuurd in het Hilton, waar hij logeert.” Wat ze hem wil vragen als ze hem ziet? Een handtekening natuurlijk “en welke schoenmaat hij heeft, want 29 augustus is hij jarig en dan wil ik hem iets origineels geven.”

Ruim 49.000 Jackson-liefhebbers hadden er 47,50 gulden tot 55,00 gulden voor over om vanavond bij het optreden van de popster te zijn. Maar voor de echte fans is het concert alleen niet genoeg. Zij lagen maandagnacht al voor de ingang van het Hilton, waar hun idool rond middernacht arriveerde. Josijn (16) kwam er voor uit Amersfoort. Ook vannacht lag ze weer in een slaapzak voor de ingang. “Ik heb hem gezien”, zegt ze dromerig. “Hij is zo lief en doet zoveel voor de mensen.” Alle Jackson-albums heeft ze verzameld. De nieuwste, Dangerous, is haar “lievelings-cd”. Ze heeft nog geprobeerd of ze in het Hilton kon overnachten, maar het hotel zat vol. “Eigenlijk zit je voor de ingang veel beter, dan weet je zeker dat je hem niet mist.”

De Amerikaanse zanger begon zijn verblijf in Nederland gisteren met een bezoek aan het Sophia kinderziekenhuis. Daar bood hij namens Pepsi-Cola een cheque aan ter waarde van 100.000 gulden voor de inrichting van de "Michael Jackson speelzaal', in de nieuwbouw van het ziekenhuis. De speelzaal wordt ingericht met kinderspeelgoed en -meubels, en met geluidsapparatuur.

Met een handtekeningenboekje in haar rechterhand en een infuus aan haar linkerarm zit de tienjarige Carol op het gras. Morgen mag ze naar huis, na een ziekenhuisopname van drie weken. “Het is een geluk dat ik Michael Jackson nog net kan zien. Toen ik vanmorgen hoorde dat hij zou komen, was ik heel blij. Ik wil zo graag zijn hantekening.”

Agenten zingen enthousiast mee met het welkomslied Reach out and touch, onder leiding van tv-presentator Hennie Huisman. Even later arriveert het geblindeerde bestelbusje, van binnen bekleed met rode pluche, waarin Michael Jackson zich verplaatst. “Michael, Michael” scanderen de aanwezigen op het grasveld en achter de ramen als de popster het podium betreedt. Hij hoort de toespraken te zijner ere aan, neemt op verzoek van een fotograaf een klein kind op de arm en is binnen vijf minuten weer verdwenen. “Gaat 'ie helemaal niet zingen?” vraagt een jongen verbouwereerd terwijl Carol haar handtekeningenboekje maar opbergt.

De 33-jarige popster maakt vervolgens een onverwacht uitstapje naar diergaarde Blijdorp, waar vooral de gorilla's zijn aandacht trekken. Daarna bezoekt hij nog een speelgoedwinkel. Gevraagd wat hij gekocht heeft, antwoordt het winkelpersoneel ferm: “Geen commentaar”.

De Amerikaanse miljardair heeft er een traditie van gemaakt om tijdens zijn wereldtournees scholen en kinderziekenhuizen te bezoeken en vrijkaartjes of andere giften uit te delen. Bij zijn aankomst in Europa, begin vorige week, kondigde de kindervriend bovendien aan dat hij een "Heal the world' project is begonnen, dat vooral aan de jongere wereldbevolking ten goede moet komen. In een korte toespraak zei Michael Jackson: “Ik wil dat alle kinderen op de wereld weten: (...) ieder van jullie is mijn kind en ik houd van jullie.”

Heal the world is tevens het themanummer van de wereldtournee die dit weekeinde begon in München. Tijdens het nummer wordt de popster begeleidt door een kinderkoor dat rond een opblaasbare wereldbol danst. Voor het optreden in de Kuip werd het Nederlands Kinder Theater in Purmerend gevraagd 26 koorleden te leveren tussen de zeven en veertien jaar, onder wie een aantal gekleurde kinderen. “En ze mochten niet te lang zijn, want dan zou de popster zo klein lijken”, vertelt artistiek leider M. Siebrecht.

Jorge (13) is een van de gelukkigen die werden uitgezocht voor het kinderkoor. “Omdat ik fan ben, kende ik Heal the world al uit mijn hoofd.” Vanavond staat Jorge tegenover 49.000 mensen in het Feyenoordstadion. Hij had al kaartjes gekocht voor het optreden. “Die heb ik maar aan mijn vader gegeven. Kan die tegelijkertijd naar mij en naar Michael Jackson kijken.”

    • Birgit Donker