Grote brand in tankstation bij luchthaven Schiphol

SCHIPHOL, 30 JUNI. In een ondergrondse opslagtank van een bezine-station in het dorp Lijnden nabij Schiphol is vanochtend een felle brand uitgebroken. Rond het middaguur gaven de vier brandweerkorpsen hun bluspogingen op. Twintig omwonenden zijn wegens het explosiegevaar geëvacueerd.

Het tankstation bevat drie ondergrondse tanks waarin 50.000 liter LPG en propaan liggen opgeslagen. De brand veroorzaakte dikke zwarte rook, die zich ondermeer verspreidde over de nabij gelegen snelweg A 9. Deze rijweg bleef voor verkeer geopend. De oude Schipholweg door Lijnden is afgesloten.

De brand ontstond vanochtend rond negenen bij werkzaamheden aan de afsluiters van de opslagtanks. Het ontsnappende gas vatte vlam en zette een geparkeerde tankauto met dieselolie in brand. Vervolgens sloeg het vuur over naar een van de opslagtanks.

De lokale brandweer kreeg bij de bluspogingen ondersteuningen van de korpsen uit Amsterdam, Schiphol en Kennemerland. In totaal zijn zestig mensen ingezet. Tevergeefs werd getracht werd door koeling de afsluiters van de tanks te bereiken. Gevaar bestaat dat de tanks exploderen.

In verband met de brand zijn de vluchten op via de Zwanenburgbaan op de luchthaven Schiphol afgelast. Het vliegverkeer werd over andere banen geleid en ondervond geen vertraging.