Duits vliegtuig bombardeert per ongeluk Hollands schip

ROTTERDAM, 30 JUNI. Een Tornado bommenwerper van de Duitse luchtmacht heeft vanmorgen een oefenbom per ongeluk op een Nederlands schip laten vallen. De circa tien kilo bom zware sloeg dwars door de brug van het betonningsvaartuig Nieuwe Diep heen en kwam vervolgens in de machinekamer terecht. Er raakte niemand gewond.

Het incident vond plaats bij het militair oefenterrein de Vliehors, westelijk van Ameland en ten noordwesten van Texel. In dit gebied worden door zowel de luchtmacht als door de landmacht wekelijks schietoefeningen gehouden. De luchtmacht oefent er ook met oefenbommen. Daaraan doen ook luchtmachten van andere Navo-landen mee.

De ijzeren oefenbom bevatte geen explosieve lading, maar wel een rookpatroom om te kunnen zien waar zij neerkomt. Het rookpatroon ging wel af, waardoor men aanvankelijk dacht dat het schip in brand stond. Dat bleek echter niet het geval.

De zes bemanningsleden hebben de Nieuwe Diep na de treffer ontruimd. Het schip ligt voor anker bij Texel. Leden van de explosieven opruimingsdienst waren rond het middaguur op weg om de bom te bergen. Er zal een onderzoek worden ingesteld naar de toedracht, waarbij de voornaamste vraag is of het schip dan wel de Duitse bommenwerper in overtreding was.