Bérégovoy houdt Superphénix voorlopig tegen

PARIJS, 30 JUNI. De Franse premier, Pierre Bérégovoy, heeft bezwaren gemaakt tegen een eventuele heropening van de kweekreactor Superphénix in Creys-Malville.

Volgens een communiqué, dat gisteren in Parijs is uitgegeven, moet eerst een aantal werkzaamheden worden uitgevoerd ter beveiliging van de grootste reactor met snelle neutronen in de wereld (1200 MW). Met name moet het ontsnappen en in brand vliegen van natrium worden voorkomen. Ook moet over de Superphénix een openbaar debat worden gevoerd, vindt Bérégovoy. Sinds het begin van de bouw zestien jaar geleden, die inmiddels meer dan 8 miljard gulden heeft gekost, heeft Superphénix maar zes maanden elektriciteit geproduceerd; er waren meer dan tien ernstige bedrijfgsstoringen. Bij demonstraties kwam een milieuactivist om het leven; honderden wetenschappers protesteerden bij verschillende Franse presidenten tegen het project. De "stoommachine van de 21e eeuw' was bedoeld om nucleair afval te verwerken tot nieuwe brandstof voor kerncerntrales. De Franse minister van milieu, Ségolène Royal, uitte gisteren twijfels of de reactor ooit weer in gebruik wordt genomen. (AFP, Reuter)