Beenhakker vraagt geen uitbetaling na ontslag bij Real

MADRID, 30 juni. Leo Beenhakker heeft gisteren zijn ontslag genomen als technisch directeur van Real Madrid. Voorzitter Ramon Mendoza zei gisteravond dat de Nederlander op eigen verzoek de club verlaat en geen financiële compensatie voor zijn vroegtijdige vertrek heeft geëist, hoewel hij nog een contract had tot juni 1994. “Het is een gebaar dat maar zelden voorkomt”, prees Mendoza de scheidende man. “Real Madrid zal op zijn beurt dan ook zeker een kleine attentie voor hem hebben.”

De positie van Beenhakker was onhoudbaar geworden na de 2-0 nederlaag in de bekerfinale, afgelopen zaterdag tegen Atletico Madrid. Eerder al had Real Madrid het kampioenschap verspeeld door in de laatste competitiewedstrijd te verliezen van Tenerife. Beenhakker, die halverwege het seizoen was weggekocht bij Ajax, fungeerde eerst als manager en pas later als veldtrainer ter vervanging van de Joegoslaaf Radomir Antic. Enige weken geleden zei hij, dat hij met de gedachte speelde het werk op de bank weer over te laten aan een ander en zich geheel aan de algemene leiding te wijden.

Benito Floro, de nieuwe trainer van Real Madrid, heeft echter verregaande bevoegdheden geëist om het sukkelende elftal weer op het juiste pad te krijgen. Hij maakte het afgelopen seizoen bij het pas gepromoveerde Albacete furore met een academische aanpak van de tactiek en een uitgebreide psychologische voorbereiding. Zowel zijn assistenten als de huispsycholoog neemt hij nu mee naar Real. Gisteren vergaderde hij al met de jeugdtrainers van zijn nieuwe club en ook in het aankoopbeleid zal zijn stem zwaar wegen. Voor Beenhakker is in deze opzet nauwelijks een rol van betekenis meer weggelegd.

“Ik had natuurlijk de komende drie jaar hier kunnen blijven om rustig koffie te drinken en de krant te lezen”, zei Beenhakker gisteravond na een dag lang vergaderen met het clubbestuur. “Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ga weg zonder een cent op te strijken, hoewel ik een zakkenvuller werd genoemd toen ik hier kwam. Ik wil de club niet in de weg zitten. Benito Floro moet zijn eigen gang kunnen gaan.”