Basketbalsterren VS vernederen Canada en Cuba bij kwalificaties

PORTLAND, 30 JUNI. De Amerikaanse profbasketballers uit de NBA hebben hun twee eerste wedstrijden in het olympisch kwalificatietoernooi basketbal van de regio Amerika overtuigend gewonnen. De Verenigde Staten versloegen rivaal Cuba met liefst 136-57 en Canada eveneens royaal met 105-61.

Sterspeler Michael Jordan hield zich in. Hij scoorde 6 en 14 punten. Topscorer werd Charles Barkley met 22 en 19 punten. Vrijwel alle sterren, waaronder "Magic' Johnson en Larry Bird, kregen speeltijd.

De beste basketballers ter wereld, de topfavorieten voor olympisch goud in Barcelona, krijgen in Portland alle gelegenheid aan elkaar te wennen en zich ontspannen op te warmen.

Het team van de Verenigde Staten ging minder flitsend van start dan een dag eerder tegen de Cubanen. Met minder dan vier minuten te gaan in de eerste helft, was de voorsprong "slechts' negen punten: 37-28.

“We begonnen niet zo energiek als gisteren”, zei coach Chuck Daly. Na de pauze liepen de miljonairs uit naar een voordelinge marge van ruim veertig punten. De Canadezen, met de voormalige NBA-spelers Mike Smrek en Bill Wennington, hebben nu al twee keer verloren in drie duels.

Charles Barkley was topscorer bij de Amerikanen, met negentien punten. Hij pakte zeven rebounds. Andere schutters: Malone vijftien punten, Jordan veertien, Mullin en Johnson dertien. Larry Bird ontbrak vanwege rugpijn, Patrick Ewing met een handblessure.

Barkley, onlangs door de Philadelphia 76ers verkocht aan de Phoenix Suns: “We zijn niet van plan alle tegenstanders meteen te vermorzelen. Tegen de Cubanen was het een erg emotionele wedstrijd. Op dat niveau kun je niet elke dag spelen.” Over de wedstrijd van dinsdag tegen Panama grapte Barkley: “We pakken het Kanaal terug.”

In groep B is Brazilië, dat Mexico in een spannend duel met 90-87 versloeg (43 punten van Oscar Schmidt), ongeslagen na drie duels. Puerto Rico won met 104-88 van Venezuela en is tweede, met vier punten uit drie. (Reuter)