Ambtenaar EZ fraudeerde met exportsubsidies

DEN HAAG, 30 JUNI. De 41-jarige ambtenaar M.K. van het ministerie van economische zaken die wordt verdacht van oplichting met exportsubsidies, is sinds gisteren geschorst.

Het ministerie wil hem ontslaan. De inwoner van Capelle aan den IJssel werd in het weekeinde aangehouden. Hij bekende de beschuldigingen en werd daarop weer vrijgelaten. De oplichtingsaffaire is bij het ministerie hard aangekomen. De manier waarop de beleidsmedewerker subsidiegeld via nepbedrijfjes aan zichzelf overmaakte, is volgens woordvoerder Tonnon van Economische Zaken moeilijk te achterhalen, “Hij kende de regels goed. Door vermoedens op het ministerie is het in een vroeg stadium uitgekomen, maar dat zou zeker later ook zijn gebeurd, bij de controle en verantwoording van de projecten.” De affaire is voor het ministerie geen directe reden de regelgeving aan te scherpen of te veranderen.