Akkoord loopt af, maar VN handhaven staf Irak

NEW YORK, 30 JUNI. Hoewel vandaag het akkoord afloopt tussen de Verenigde Naties en Bagdad dat onder andere voorziet in de stationering van 1.100 wachters en hulpwerkers in Irak, zijn de VN niet van plan hen terug te trekken. Volgens bronnen in New York heeft Irak eind vorige week laten weten dat de VN geen goede voorstellen voor verlenging van de overeenkomst hebben gedaan. De bronnen melden echter dat de VN niet van plan zijn de kennelijk door Irak gewenste concessies te doen.

Het betreft de stationering van 500 wachters en 600 hulpwerkers, die nu met name in het noorden zijn gestationeerd om te waken over de Koerden en hen van voedsel te voorzien. De VN willen dezelfde groep gebruiken om toe te zien op een beperkte hervatting van de Iraakse olie-export en de invoer en distributie van levensmiddelen en medicijnen.

De Veiligheidsraad van de VN heeft vorig jaar september besloten Irak toestemming te geven voor 1,6 miljard dollar olie te exporteren om de door het handelsembargo van de VN getroffen bevolking beter te kunnen voeden, maar ook voor het verrichten van herstelbetalingen en voor een bijdrage in de kosten van de VN bij de vernietiging van zijn massa-vernietigingswapens. Hoewel delegaties van Irak en de VN het onlangs eens zijn geworden over de technische aspecten hiervan, zou Bagdad nog politieke concessies willen afdwingen. De huidige weigering het akkoord met de VN te verlengen zou daartoe een drukmiddel zijn. “Het zijn onderhandelingen”, zei een VN-diplomaat vorige week. “Ik voor mij wil ook de maan.” (Reuter, AP)