Zware aardbeving treft Zuid-Californië

JOSHUA TREE, 29 JUNI. Het zuiden van Californië is gisteren getroffen door de zwaarste aardbeving in de Verenigde Staten in veertig jaar. Hierbij vielen een dode en ruim 300 gewonden. Het epicentrum van de beving, die een kracht had van 7,4 op de schaal van Richter, lag in de woestijn bij de plaats Joshua Tree, 160 kilometer ten oosten van Los Angeles.

De aardbeving deed zich 's ochtends om 4.58 uur plaatselijke tijd voor, toen de meeste mensen in Californië sliepen. Ruim drie uur later deed zich een hevige naschok voor met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Deze was ook voor de buitenwereld duidelijk waarneembaar tijdens een uitzending vanuit een studio van het televisiestation CNN in een heen en weer zwaaiende wolkenkrabber in Los Angeles. Ook nadien deden zich nog talrijke naschokken voor.

“Er was een geweldig gebulder alsof het hele huis op een vrachttrein stond die ontspoorde”, zei een inwoonster van Joshua Tree, een plaatsje met een bevolking van 4.000 zielen. “Deze beving was een monster, een echt monster”, aldus een andere inwoner.

De meeste schade en slachtoffers vielen in Joshua Tree zelf en in het naburige Yuca Valley. In die laatste plaats kwam een jongetje van drie jaar om het leven toen een schoorsteen op hem stortte. Ook moesten ruim 300 mensen in het ziekenhuis worden behandeld aan botbreuken en snijwonden. Talrijke huizen en wegen werden zwaar beschadigd. Op verschillende plaatsen ontstonden ook branden, terwijl 500.000 mensen zonder stroom kwamen te zitten.

Slechts de aardbeving van 1906 in San Francisco (8,6 op de schaal van Richter) en die van 1952 in Los Angeles (met een kracht van 7,7) waren deze eeuw heviger dan de beving van gisteren. De schok van gisteren was ook aanzienlijk sterker dan die van 1989 in San Francisco waarbij 70 mensen om het leven kwamen. Deskundigen sluiten niet uit dat de schokken van gisteren deel uitmaken van een langere reeks en dat er zich binnenkort een nieuwe zware aardbeving zal voordoen. (Reuter, UPI, AP)