Witteman mag niet in eigen theater repeteren

AMSTERDAM, 29 JUNI. Het bestuur van het Theater van het Oosten heeft artistiek leider Agaath Witteman voor het komende seizoen belet kantoor te houden in Theater aan de Rijn, de thuishaven van het gezelschap. Bovendien heeft het bestuur drie van haar naaste medewerkers (twee dramaturgen en de medewerkster van de educatieve dienst) ontslagen.

In een eerder stadium had het bestuur, onder voorzitterschap VVD-burgemeester van Zwolle L. Hermans, juist besloten dat Witteman komend seizoen de artistieke verantwoordelijkheid zou behouden over het repertoire en de voorstellingen. Voor het seizoen 1993-'94 is Leonard Frank aangesteld als artistiek leider. Ook heeft het bestuur in afwezigheid van Witteman alsnog een voorstelling van het repertoire genomen, Paradise, dat Carl Ridders zou regisseren. Eerder werd al, wegens de bezuinigingen, Judith van Hebbel in de regie van Charlotte von Kleist geschrapt. Deze laatste beslissing werd overigens genomen door zowel de artistieke als de zakelijke leiding van het gezelschap.

Witteman zou volgend seizoen Elektra van Sophocles uitbrengen, maar nu heeft het bestuur haar laten weten dat ze niet bij het Theater aan de Rijn mag repeteren. Voorzitter L. Hermans zegt desgevraagd alleen dat “dit alles met de bezuinigingen te maken heeft die de minister het gezelschap heeft opgelegd”.

De Raad voor de Kunst, die over het repertoire van Agaath Witteman positief adviseerde, onderneemt op dit moment geen stappen tegen het bestuur. Zij wacht eerst de voorstellingen van het komende seizoen af om mogelijk in een later stadium een tweede advies aan de minister te geven.

Toekomstige artistiek leider Leonard Frank heeft geen moeite met de verstrekkende beslissingen van het bestuur. “Het bestuur stelt een leiding aan en ontslaat een leiding. Zo gaat dat.” Frank zal wel De geschiedenis van Joshe Kalb regisseren, naar de roman van I. Singer. Dit wordt één van de slechts drie voorstellingen die Theater van het Oosten in het komende seizoen zal uitbrengen.