Timman krijgt deel miljoen

Schaakgrootmeesters Jan Timman en Nigel Short krijgen samen een miljoen Zwitserse francs van een Duitse producent van schaakcomputers, Hegener en Glaser.

De firma had dat bedrag (1,25 miljoen gulden) toegezegd aan de eerste Westeuropese schaker die zich zou kwalificeren als uitdager van een Russische wereldkampioen. In de halve finales van de kandidatenmatches in Linares won Short dit voorjaar van Karpov en schakelde Timman de Rus Joesoepov uit. Volgend jaar zal een van de twee wereldkampioen Gary Kasparov mogen uitdagen. Na de halve finales berichtten de kranten dat de Duitse firma de toegezegde premie zou hebben ingetrokken. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het miljoen toch beschikbaar is. Het geld komt niet alleen de uitdager ten goede, maar zal door Timman en Short beiden kunnen worden gebruikt. Jan Timman stelt nu dat het bedrijf slechts een aantal "onhandige manoeuvres' uitvoerde.

Was de premie ingetrokken?

Er is bij de Duitse schaakbond een intern schrijven ontvreemd. Daar heeft vooral de Engelse pers zich op gestort. Maar ik heb altijd de verwachting gehad dat het wel goed zou komen. We hebben nooit hoeven dreigen met een proces. Met Short ben ik eén keer naar München gegaan. Toen hebben we een overeenkomst bereikt waarin is vastgelegd dat het bedrijf ons beiden zal ondersteunen.

Bent u tevreden over het resultaat?

Het is een heel positieve houding van het bedrijf. Door de publiciteit is er een oplossing gekomen voor een situatie die niet voorzien was. In het oorspronkelijke aanbod zou het geld pas beschikbaar komen als de uitdager definitief bekend is. Nu is een deel van het geld al te gebruiken voor de voorbereiding op de finale. We hebben een sponsorovereenkomst voor een periode van twee jaar afgesloten. De winnaar van de finale krijgt mogelijk nog een verlengd contract.

Wat moet u er tegenover stellen?

Zoals de bedoeling was moeten Short en ik er iets voor terug doen. Dat ze je een miljoen francs geven en zeggen "zoek het verder maar uit' komt in de wereld niet zo vaak voor. We moeten, vooral in Duitsland, een aantal schaaksimultaans geven en nog wat andere dingen doen. Maar die belasting is niet zo vreselijk groot.

    • Remmelt Otten