Richard creëert eigen varkenscyclus

Dat hij dit jaar drie van de vier Grand-Slamtoernooien niet naar behoren heeft kunnen afsluiten moet een behoorlijke klap betekenen voor Richard Krajicek. Het zal echter allemaal vergeten zijn zodra de huidige nummer twaalf van de wereld één keer wel zijn sportieve belofte inlost. Maar wat ie moeilijk van zich af kan schudden is het imago van vrouwonvriendelijkheid nu hij zich heeft laten ontvallen dat tachtig procent van de vrouwelijke tennissers uit de top honderd “vette varkens” zijn die niet op de showcourts thuishoren.

Het is 't soort branie-achtige opmerking dat de 20-jarige Hagenaar hooguit had kunnen maken in een discotheek, waar door de muur van lawaai alleen omstanders binnen een straal van dertig centimeter zich hadden afgevraagd of ze het wel echt goed verstaan hadden. In het openbaar is het, zoals de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer eens zei, “even ongepast als een varkensrollade op een joodse bruiloft.”

“Je bent niet meer dat sukkeltje dat satelietjes speelt”, zei Krajicek vorig jaar in een vraaggesprek met het maandblad Sport International. Zich volledig bewust van de andere status die hij heeft gekregen sinds hij zich niet meer in het circuit van satelite-toernooien moet bewijzen en dank zij een hoge positie op de wereldranglijst door organisatoren met alle egards wordt ontvangen. Dat het ook van hem een andere houding vereist lijkt hem minder vanzelfsprekend, want zijn verbale service is verwoestend als de opslag met zijn racket.

N a een blik in de Engelse zaterdagkranten weet hij wat de gevolgen zijn. Zoals ie zich overigens op de dag van zijn uitschakeling al presenteerde als een schuldbewuste schenner van de grenzen van het oirbare. Jeugdige overmoed, noemde hij het. "He tried to save his bacon', vond een aantal Britse kranten wel het toepasselijkste gezegde. Maar er was geen redden aan. Zelfs The Times bracht het nieuws op de voorpagina. “Dit kleine chauvinistische varken ging naar Wimbledon”, meldde columnist Simon Barnes.

Het was een plagerig klapje op de wang vergeleken bij de gesel van de tabloids. De Daily Mirror had de letter gebruikt die gereed ligt om de scheiding van Prins Charles en Lady Diana aan te kondigen. “Chauvinistisch mannelijk varken”, stond er boven het stuk dat was opgesierd met een foto van Krajicek wiens gezicht met een potlood was voorzien van een varkensneus- en oren. “Jullie luie vette varkens”, gilde de Daily Mail uit. Today bracht het op de voorpagina en om het nieuws meer gewicht te geven werd Krajicek natuurlijk een Wimbledon-ster genoemd, of "de man van wie werd verwacht dat hij titelverdediger Stich de voet kon dwarszetten'. The Sun presenteerde het bericht op pagina drie naast de dagelijkse pin up, die ditmaal was afgebeeld met een handdoek en een racket van Krajiceks merk Wilson. Het waren niet de twee dingen die het eerst in het oog sprongen.

De serieuze kranten, Times, Guardian en Independent, behandelden het geval met ingehouden walging. “Tot nu toe was hij bekend door zijn bliksemopslag, de snelste van allemaal met 132 mijl per uur. Zo zal hij nu niet herinnerd worden”, voorspelde Cynthia Bateman in The Guardian. En John Roberts van The Independent stelde vast: “Deze uitspraak staat bovenaan de lijst van dingen die sportmensen liever niet gezegd hadden.” Een enkeling, zoals Sue Mott, in de Sunday Times had ook bewondering. “We zouden dankbaar moeten zijn voor iemand die zijn mening geeft in de grijze zee van cliché's die Wimbledon voortbrengt.”

Krajicek zag het, zijn zonden overdenkend in een rustig hoekje van Wimbledon, niet zo somber in. Hij kon zich eenvoudigweg niet voorstellen zijn eigen varkenscyclus te hebben gecreëerd. “Als ze er in de toekomst over beginnen kap ik de vragen gewoon af.”

    • Peter de Jonge