Raad: scholing arts nodig voor misbruikt kind

DEN HAAG, 29 JUNI. De behandeling van mishandelde en seksueel misbruikte kinderen moet meer aandacht krijgen in de scholing van artsen.

Per gezondheidsregio moeten op afroep artsen beschikbaar zijn die een speciale opleiding hebben gehad op het gebied van seksueel misbruik van kinderen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in het advies "Medische aspecten van seksueel misbruik van kinderen' dat vandaag naar staatssecretaris Simons (volksgezondheid) is gestuurd. De raad stelt dat lichamelijk onderzoek van een mishandeld kind bijzondere deskundigheid van de arts vraagt. Ondanks de relatief grote aandacht in de afgelopen tien jaar zijn er volgens de raad nog steeds te weinig betrouwbare gegevens over de mate waarin seksueel misbruik van kinderen voorkomt.