Proces moslim-leiders in Algerije verdaagd

ALGIERS, 29 JUNI. Het proces tegen zeven Algerijnse moslim-fundamentalistische leiders voor een militaire rechtbank in Blida, ten zuiden van Algiers, is zaterdag na het weglopen van de verdediging tot 12 juli verdaagd. Onder de verdachten, tegen wie de doodstraf kan worden uitgesproken, zijn Abassi Madani en Ali Belhadj, die samen tot hun arrestatie de top vormden van het inmiddels verboden Front van Islamitische redding (FIS).

Onder de beschuldigingen tegen de zeven zijn gewapende rebellie en samenzwering tegen de staat. De beschuldigingen vloeien voort uit een serie door het FIS georganiseerde demonstraties in mei en juni 1991, die leidden tot afkondiging van de staat van beleg en uitstel van de algemene verkiezingen. De zege van het FIS in de uiteindelijk in december gehouden eerste verkiezingsronde, leidde vervolgens tot ingrijpen van regering en leger en het verbod van het FIS.

De twintig verdedigers liepen zaterdag uit de rechtszaal weg na om extra-getuigen, buitenlandse waarnemers en journalisten te hebben gevraagd en te hebben geprotesteerd tegen vermeende onregelmatigheden in de procesvoering. De militaire aanklager verklaarde later op een persconferentie dat in geen geval journalisten zullen worden toegelaten. “Het is een zaak van nationale soevereiniteit”, zei hij. Tegelijk waarschuwde hij de advocaten niet een tweede maal weg te lopen: “de wet zal worden toegepast”. Buitenlandse advocaten die door het ex-FIS waren gecontracteerd, zoals de Fransman Jacques Vergès, hebben geen visum gekregen.

De Algerijnse minister van defensie, generaal Khaled Nezzar, verklaarde gisteren in een vraaggesprek met de krant El-Moudjahid gewapende moslim-extremisten de oorlog. “Tot hen die hun handen hebben vuilgemaakt met het bloed van de verdedigers van het gezag, zeg ik dat een onverzoenlijke oorlog tegen hen zal worden gevoerd tot hun totale vernietiging”. Sinds het begin van het jaar zijn ongeveer 100 militairen en politiemannen gedood bij een gestage reeks aanvallen door fundamentalistische activisten. De laatste dergelijke aanslag werd twee uur voor het begin van het proces gepleegd, en kostte een commandant van de paramilitaire gendarmerie het leven. (Reuter, AP, AFP)