PESCADO A LA VERACRUZANA

Monet had de gezapigheid van Giverny de rug toegekeerd, Van Gogh had Arles spoorslags verlaten, Gauguin had de steven honderdtachtig graden gewend, als zij van de kleurenpracht van Mexico hadden geweten, zoals die is vastgelegd door fotograaf Ignacio Urquiza. De foto's staan afgedrukt in het Time-Life boek: ”Mexico, een culinaire reis' (uitgeverij de Lantaarn). Daarin ook een recept voor Pescado a la Veracruzana, waarop ik deze vetarme variant maakte voor twee personen:

2 filets van zeebaars, 125 gram per stuk

1 eetlepel limoen- of citroensap

50 gram (ongeveer 15) groene olijven met piment

1 blikje gepelde tomaten (zo'n 400 gram)

1 eetlepel kappertjes

1 eetlepel jalapeños (pepers uit blik) of desnoods Spaanse peper of paprika

1 teentje knoflook

1/2 theelepel oregano, idem vers gemalen peper

zout

Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met het limoensap en zet de afgedekte schaal minstens een kwartier in de koelkast. Snijd voor de saus de olijven in schijfjes, de tomaten in stukjes en de pepers - zonder zaad - in dunne ringen. Doe dat alles samen met de kappertjes in een kom. Pers de knoflook boven de kom uit en roer de oregano, de peper en een snufje zout door het mengsel. Verwarm de oven op 175 graden Celsius voor. Verdeel de saus over de vis en dek de schaal met folie af. Laat de filets in ongeveer 15 minuten in de oven gaar worden. Garneer het gerecht desgewenst met partjes limoen of citroen. Geef er rijst bij.

    • Annelène van Eijndhoven