Palestijnen door Israel ondervraagd

JERICHO, 29 JUNI. Israelische politiemannen hebben vandaag Palestijnse vredesonderhandelaars aangehouden voor ondervraging bij hun terugkeer naar de bezette Westelijke Jordaanoever uit Jordanië, waar ze een zeer warme ontmoeting met PLO-leider Yasser Arafat hebben gehad. Een politiewoordvoerder onderstreepte echter dat ze in geen geval worden vastgezet; als het verhoor meer tijd zou vergen, worden de betrokkenen morgen voor verdere ondervraging terugverwacht.

De Palestijnen kwamen via de Allenby-brug over de rivier de Jordaan de Westelijke Jordaanoever binnen. De Israelische politie hield journalisten uit de buurt.

De ontmoeting met Arafat, die alle Palestijnse onderhandelaars en hun adviseurs omarmde, kreeg grootscheepse publiciteit. De regering van Likud-premier Yitzhak Shamir reageerde woedend en kondigde aan dat prominente leden van de delegatie, zoals woordvoerster Hanan Ashrawi en adviseur Faisal Husseini wegens schending van het verbod op contacten met de PLO bij hun terugkeer zouden worden gearresteerd. Later nam de regering enig gas terug, met de mededeling dat de Palestijnen zouden worden ondervraagd.

Niettemin bleef de delegatie in Jordanië tot na de Israelische verkiezingen, die eindigden in een grote overwinning voor de socialistische oppositieleider Yitzhak Rabin. Deze heeft later gezegd weliswaar zelf niet met de PLO te zullen onderhandelen, maar zich niet te verzetten tegen contacten tussen de Palestijnse Bevrijdings Organisatie en Palestijnse leiders in de bezette gebieden. (AFP, Reuter)