"Onderzoek Surinaamse bank nodig'

PARAMARIBO, 29 JUNI. Er moet een onderzoek worden ingesteld naar vermeende onregelmatigheden bij de Centrale Bank in Suriname. Een lid van het Surinaamse parlement, de Assemblee, W. Wirth (Nw. Front/SPA) heeft president Venetiaan daarom gevraagd. Wirth heeft tevens gevraagd de president van de bank, drs. H. Goedschalk, voor de duur van het onderzoek buiten functie te stellen.

De Centrale Bank zou verscheidene malen aan de Royal Mint opdracht zou hebben gegeven voor het “drukken van munten die nimmer in Suriname zijn aangekomen”, zo schrijft Wirth. Ook zouden bankbiljetten met hetzelfde serienummer in omloop zijn. Reden voor Wirth om voor te stellen de emissie van de nieuwe bankbiljetten tot nader order uit te stellen.

De vermeende onregelmatigheden zijn in de publiciteit gekomen door een uitgelekte interne nota van de administrateur van de Centrale Bank, die vrijdag is gepubliceerd in het bulletin van de vakbondcentrale C47.

Directeur O. Ezechiels van de bank ontkent dat sprake is van onregelmatigheden of zelfs aanwijzingen daarvoor. Een lijst met vragen van de Centrale Lands Accountants Dienst, waarop Wirth zijn vermoeden baseert, is een standaard-onderdeel van de jaarlijkse controle van de jaarrekening van 1991, aldus Ezechiels.

Goedschalk is door het voormalige militair bewind van legerleider Bouterse benoemd tot president van de centrale bank. De daarop volgende, gekozen regering heeft zijn contract verlengd, hoewel zij vond hij teveel naar het pijpen van het militair bewind zou hebben gedanst.