Nieuwe afdeling van PEN voor schrijfsters

HILVERSUM, 29 JUNI. De internationale schrijversorganisatie PEN, die opkomt voor de vrijheid van meningsuiting en voor auteurs die door hun werk in de problemen zijn gekomen, krijgt een speciale afdeling voor vrouwelijke schrijvers.

Dat maakte de Vlaamse schrijfster Monika van Paemel, de nieuwe voorzitster van de Europese vrouwenafdeling van PEN, gistern bekend voor de IKON-radio. Het initiatief stuitte in eerste instantie op bezwaren, bijvorobeeld van de France vice-voorzitter die zei: “J'aime les femmes, mais pas dans mon discours.”

Volgens Van Paemel moet er in de PEN-organisatie iets fundamenteels veranderen. “Het internationaal bestuur doet denken aan het schilderij Het laatste Avondmaal. Het zijn allemaal heren die blank zijn en het respect hebben die een bepaalde leeftijd meebrengt. Er is momenteel één vrouw die wat achteraf zit en die, zoals dat in die kringen hoort, secretaresse is. Dat kan niet meer in deze tijd, zeker niet nu de PEN zich ontwikkelt tot een duidelijke politieke organisatie waarbij Derde Wereldlanden en schrijvers uit die landen veel meer aan bod moeten komen.”

Het initiatief tot de oprichting van een afdeling voor vrouwelijke schrijvers is bedoeld om een verbinding te leggen naar auteurs uit de Derde Wereld, omdat de geschriften van vrouwelijke schrijvers uit deze landen belangrijk zijn voor hun eigen cultuur en voor de onze om hen te begrijpen, aldus Van Paemel.