Moldaviërs en Russen vechten gewoon door

MOSKOU, 29 JUNI. Ondanks het staakt-het-vuren waartoe vorige week in Istanbul tijdens de topconferentie der Zwarte-Zeelanden is besloten, is de strijd tussen Russen en Moldaviërs dit weekeinde gewoon doorgegaan. Bij gevechten om de stad Bendery, een in meerderheid Slavisch-talige plaats op de Moldavische rechteroever van de grensrivier de Dnjestr, zijn afgelopen dagen tientallen doden en gewonden gevallen.

Volgens de Moldavische president Mircea Snegur ligt de schuld voor de voortgaande strijd bij het veertiende leger, dat formeel onder commando staat van de Russische regering. De Moldavische president verwijt zijn Russische collega Boris Jeltsin, met wie hij vorige week een staakt-het-vuren was overeengekomen, dat die zich door de verkeerde informanten laat influisteren. Snegur doelt daarbij met name op vice-president Aleksandr Roetskoj, die Moldavië vorige week met een openlijke Russische interventie dreigde zodra het de Roemeens-talige republiek Bendery zou pogen in te nemen. In Bendery bivakkeert een groot deel van het veertiende leger. Officieren van deze troepen hebben regelmatig gewaarschuwd dat ze zich in de strijd zullen mengen als ze worden aangevallen.

Moldavië komt in een toenemend isolement te verkeren. Ook de Oekraïne, dat tien dagen geleden impliciet partij heeft gekozen voor de "separatistische' Dnjestr-republiek op de linkeroever, heeft Moldavië zaterdag op het hart gebonden de oorlog niet te laten escaleren. De Oekraïense regering is vooral bang voor de gevolgen van het Moldavische bombardement op de elektriciteitscentrale bij Doebossari, een stadje in de frontlinie op de rechteroever: “een ecologische ramp” die het gehele zuiden van de Oekraïne dreigt te beroven van stroom, aldus Kiev.

Behalve in Moldavië is afgelopen weekeinde ook de burgeroorlog in de centraal Aziatische republiek Tadzjikistan opgelaaid. In Koergan-Tjoebin zouden zondagnacht aanhangers van de Partij voor de Islamitische Wedergeboorte een aanval hebben uitgevoerd op een kolchoze. Zestig tot honderd mensen kwamen daarbij volgens onbevestigde berichten om het leven, duizend burgers werden gewond. Iran heeft zich daarop gisteren aangeboden als bemiddelaar. In Tadzjikistan woedt nu al maanden een strijd tussen de islamitische oppositie en de door ex-communisten gedomineerde regering van president Rachmon Nabijev.