Liberation

François Mitterrand vergeet intussen Maastricht niet. Nu het proces van ratificatie aan de gang is, wil Europa zich voorzien van een gemeenschappelijke buitenlandse politiek. Maar we bevinden ons in een interval, een min of meer onverantwoordelijk no mans land, waarin Europa nog niet is wat men zou willen dat het wordt.

En toch is het in naam van dat toekomstige Europa dat de kiezers in september zullen worden uitgenodigd hun stem uit te brengen. Voorkomen moet worden dat de realiteit het Europese project inhaalt, dat Sarajevo Maastricht fataal verwondt.

De president is ook naar Sarajevo gegaan om zijn referendum te redden: want hoe is het mogelijk rustig campagne te voeren voor een Europese politieke unie tegelijk een van de meest Europese steden van het continent ten onder laten gaan in de Europese onmacht.